Jak to robimy?
Odwiedzamy sady na terenie powiatu lubelskiego, kraśnickiego, puławskiego i sandomierskiego. Tutaj rolnicy mają kilku pokoleniowe doświadczenie w pielęgnacji wiśni, a uprawy są tak rozpowszechnione, że co trzecia wiśnia w Europie pochodzi z Polski. Wybieramy najbardziej dojrzałe owoce, o ciemnej barwie oraz intensywnym aromacie. Poświęcamy na to wiele czasu, próbując co roku owoców z kilkudziesięciu sadów.
Wino markowe?
To znaczy, że powstaje ono wyłącznie ze świeżych owoców, beż żadnych sztucznych dodatków. Wiśnie są poddawane 24-godzinnej maceracji z pestkami co wnosi do wina delikatną pestkowo- migdałową nutę. Świeży sok poddajemy procesowi fermentacji przy użyciu szlachetnych szczepów drożdży. Pielęgnujemy wino przez minimum 6 miesięcy przed rozlewem do butelek. Część wina leżakuje w beczkach z francuskiego, średnio opiekanego dębu.
Szczególnie cenimy dwie odmiany wiśni:
- Nadwiślanka (dzika wiśnia, Sokówka, Odroślówka) – endemiczna odmiana występująca wyłącznie w okolicach Ożarowa w woj. Świętokrzyskim. Ze względu na niską wydajność otrzymuje się owoce o wysokim ekstrakcie. Odmiana spotykana bardzo rzadko, wyparta przez odmiany uprawniane przemysłowo. W okolicach Ożarowa Nadwiślanka w dalszym ciągu dominuje w sadach wiśniowych. Nadaje się do uprawy ekologicznej ze względu na bardzo wysoką odporność.
Wino z Nadwiślanki przechodzi spontaniczną fermentację jabłkowo-mlekową, gdzie naturalne bakterie terroir zmieniają kwas jabłkowy w kwas mlekowy. Wino staje się delikatne, harmonijne i „okrągłe” w smaku. - Łutówka – stara, polska odmiana o intensywnej barwie, ciemnym kolorze oraz słodko- kwaskowatym smaku. Najlepszy surowiec pochodzi z sadów minimum 10-letnich.
Wino z Łutówki cechuje się świeżością oraz intensywnym aromatem wiśni. Wino zarówno w nosie jak i w ustach pamięta soczyste, słodko- kwaśne, ciemne owoce. Starsze roczniki emanują słodkimi czereśniami, jeżynami i czarnym bzem. Kupaż tych dwóch odmian wiśni tworzy wino do którego Klienci chętnie powracają.
Jak robimy nasze wina
1: Starannie wyselekcjonowane owoce
2: Tradycyjne Metody Fermentacji
3: Pielęgnacja i Dojrzewanie
Po procesie fermentacji, nasze wina są pielęgnowane przez minimum 6 miesięcy przed rozlewem do butelek. Część wina leżakuje w beczkach z francuskiego, średnio opiekanego dębu, co nadaje im dodatkowej głębi smaku i elegancji.