Skip to content Skip to footer
0 items - 0.00 zł 0
0 items - 0.00 zł 0

Jak to robimy?

Odwiedzamy sady na terenie powiatu lubelskiego, kraśnickiego, puławskiego i sandomierskiego. Tutaj rolnicy mają kilku pokoleniowe doświadczenie w pielęgnacji wiśni, a uprawy są tak rozpowszechnione, że co trzecia wiśnia w Europie pochodzi z Polski. Wybieramy najbardziej dojrzałe owoce, o ciemnej barwie oraz intensywnym aromacie. Poświęcamy na to wiele czasu, próbując co roku owoców z kilkudziesięciu sadów.

Wino markowe?

To znaczy, że powstaje ono wyłącznie ze świeżych owoców, beż żadnych sztucznych dodatków. Wiśnie są poddawane 24-godzinnej maceracji z pestkami co wnosi do wina delikatną pestkowo- migdałową nutę. Świeży sok poddajemy procesowi fermentacji przy użyciu szlachetnych szczepów drożdży. Pielęgnujemy wino przez minimum 6 miesięcy przed rozlewem do butelek. Część wina leżakuje w beczkach z francuskiego, średnio opiekanego dębu.

Szczególnie cenimy dwie odmiany wiśni:

  • Nadwiślanka (dzika wiśnia, Sokówka, Odroślówka) – endemiczna odmiana występująca wyłącznie w okolicach Ożarowa w woj. Świętokrzyskim. Ze względu na niską wydajność otrzymuje się owoce o wysokim ekstrakcie. Odmiana spotykana bardzo rzadko, wyparta przez odmiany uprawniane przemysłowo. W okolicach Ożarowa Nadwiślanka w dalszym ciągu dominuje w sadach wiśniowych. Nadaje się do uprawy ekologicznej ze względu na bardzo wysoką odporność.

    Wino z Nadwiślanki przechodzi spontaniczną fermentację jabłkowo-mlekową, gdzie naturalne bakterie terroir zmieniają kwas jabłkowy w kwas mlekowy. Wino staje się delikatne, harmonijne i „okrągłe” w smaku.

  • Łutówka – stara, polska odmiana o intensywnej barwie, ciemnym kolorze oraz słodko- kwaskowatym smaku. Najlepszy surowiec pochodzi z sadów minimum 10-letnich. 

    Wino z Łutówki cechuje się świeżością oraz intensywnym aromatem wiśni. Wino zarówno w nosie jak i w ustach pamięta soczyste, słodko- kwaśne, ciemne owoce. Starsze roczniki emanują słodkimi czereśniami, jeżynami i czarnym bzem. Kupaż tych dwóch odmian wiśni tworzy wino do którego Klienci chętnie powracają.
Proces produkcji

Jak robimy nasze wina

Zanurz się w świat naszej pasji i zaangażowania w tworzenie wyjątkowych win owocowych. Poznaj proces produkcji, który pozwala nam zachować autentyczność, smak i tradycję naszych produktów.

1: Starannie wyselekcjonowane owoce

Nasza podróż rozpoczyna się od wyselekcjonowania najbardziej dojrzałych i aromatycznych owoców, zebranych z sady na terenie powiatów lubelskiego, kraśnickiego, puławskiego i sandomierskiego. Każda wiśnia jest starannie wybierana, aby zapewnić najwyższą jakość i autentyczny smak.

2: Tradycyjne Metody Fermentacji​

Po zbiorze owoców, nasze wiśnie są poddawane 24-godzinnej maceracji z pestkami, co dodaje delikatnej pestkowo-migdałowej nuty do wina. Następnie świeży sok jest fermentowany przy użyciu szlachetnych szczepów drożdży, co pozwala zachować naturalny smak i aromat owoców.

3: Pielęgnacja i Dojrzewanie​

Po procesie fermentacji, nasze wina są pielęgnowane przez minimum 6 miesięcy przed rozlewem do butelek. Część wina leżakuje w beczkach z francuskiego, średnio opiekanego dębu, co nadaje im dodatkowej głębi smaku i elegancji.

4: Pasja i Tradycja

Nasza pasja do tworzenia wysokiej jakości win owocowych wynika z troski o zachowanie regionalnych tradycji i autentyczności. Każdy krok produkcji odzwierciedla nasze zaangażowanie w rozwój europejskiego winiarstwa na bazie lokalnych, autentycznych zasad i wieloletniej tradycji.

5: Unikalny Smak Regionu

Dzięki naszej lokalnej bazie owocowej, nasze wina odzwierciedlają charakterystyczny smak regionu, gdzie wiśnie są uprawiane od pokoleń. Każda butelka przenosi ze sobą historię, smak i aromat tego malowniczego zakątka Polski.
Zakochaj się

Zakochaj się

NASZE WINA

Kraftowe wina owocowe z polskich wiśni

opinie

Odkryj nasze wina, które podbijają serca smakoszy!

WojciechWojciech
21:46 15 Nov 23
Oceniam dobrze nawet Bardzo dobrze .Po degustacji. Polecam .
Ewa OdziemczykEwa Odziemczyk
19:28 09 Oct 23
Bardzo dobre wina,miła atmosfera i super ugoszczeni.Bardzo miły właściciel.Pozdrawia KGW w Starym Miastkowie
Rafał AugustynRafał Augustyn
19:33 17 Apr 23
Wina świetne, a w dodatku z Lubelszczyzny!!! To moje ulubione wino: półsłodkie z nutką dębu to mistrzostwo świata. Bardzo polecam! Uwaga: jak raz zamówicie, to już nie przestaniecie:)
Joanna BorysJoanna Borys
13:58 05 Apr 23
Znakomite wina. Miałam okazję spróbować na Targach Eurogastro. Pan Grzegorz Chojnacki jest znakomitym znawcą win, jestem zachwycona jego Winami. Gorąco polecam????
Krystyna KOKrystyna KO
08:19 02 Apr 23
Rewelacyjne, mocno wiśniowe wino!Zrodzone z wielkiej pasji i czuć to w smaku!Polecam gorąco
Szymon KufelSzymon Kufel
07:12 08 Aug 22
Niesamowite, mocno wiśniowe wino! Przepyszne! Właściciel winnicy przemiły, rozmowny, bardzo otwarty, życzliwy, chętnie opowiedział nam historię winiarni i zdradził tajniki uprawy. Zabrał nas też do winnicy. Bardzo gorąco polecam pyszne wino i zachęcam do wizyty u miłych właścicieli!
Aneta SzewczakAneta Szewczak
18:38 06 Mar 21
Przepyszne wino i bardzo mili właściciele, którzy potrafią bardzo ciekawie opowiadać o każdym swoim wyrobie, a degustacja zdaje się nie kończyć :). Moje ulubione, to wino z nutą dębu. Serdecznie polecam!
js_loader