Dlaczego zostałem winiarzem?
To pytanie często słyszę. Odpowiedź jest prosta: każdy przychodzi na świat, aby swoją pracą dawać radość innym. Niezależnie od zawodu – hydraulika, kosmetyczki – praca powinna sprawiać satysfakcję i przynosić radość innym. Moim zadaniem jest dostarczać przyjemności zmysłom, tworzyć ciekawe doznania i odkrywać nowe smaki.
Droga do winiarstwa była konsekwentna, choć o nieznanym zakończeniu. Fermentacją zainteresowałem się już w wieku 17 lat. Wybrałem liceum o profilu biochemicznym, a następnie studia przyrodnicze. Podczas podróży zawsze kierowałem się ku winu. Brałem udział w winobraniach we Francji, gdzie wspólnie z Franckiem Chavy tworzyliśmy nowe roczniki. W 2018 roku te doświadczenia zaowocowały założeniem własnej winnicy.
Dlaczego zostałem winiarzem?
To pytanie często słyszę. Odpowiedź jest prosta: każdy przychodzi na świat, aby swoją pracą dawać radość innym. Niezależnie od zawodu – hydraulika, kosmetyczki – praca powinna sprawiać satysfakcję i przynosić radość innym. Moim zadaniem jest dostarczać przyjemności zmysłom, tworzyć ciekawe doznania i odkrywać nowe smaki.
Droga do winiarstwa była konsekwentna, choć o nieznanym zakończeniu. Fermentacją zainteresowałem się już w wieku 17 lat. Wybrałem liceum o profilu biochemicznym, a następnie studia przyrodnicze. Podczas podróży zawsze kierowałem się ku winu. Brałem udział w winobraniach we Francji, gdzie wspólnie z Franckiem Chavy tworzyliśmy nowe roczniki. W 2018 roku te doświadczenia zaowocowały założeniem własnej winnicy.
Winiarz – wyjątkowe połączenie profesji
Winiarstwo to zawód absolutnie niepowtarzalny. Czy znacie inny produkt, który powstaje w 100% w rękach jednej osoby? W Winnicy Lubelskiej tak właśnie jest. Od selekcji pączków, przez całoroczną pielęgnację winorośli, aż po zbiory, winifikację, pielęgnację wina i butelkowanie – całym procesem zajmuję się jedna osoba.
Winiarz to de facto trzy przenikające się zawody: rolnik, enolog i artysta.
Rolnik żyje zgodnie z cyklem natury, narażony na jej kaprysy. Rozpoczyna pracę wczesną wiosną, pielęgnuje winnicę przez cały sezon, a jego praca kończy się podczas zbiorów.
Enolog-przedsiębiorca przetwarza pozyskany surowiec, zachowując bogactwo smaków i aromatów pochodzących z natury.
Artysta tworzy skwapliwie i w ukryciu kompozycję, którą na koniec poddaje ocenie szerokiej publiczności.
W Winnicy Lubelskiej łączę te trzy role, by móc dostarczać Wam wyjątkowe wina, pełne pasji i natury.
Zapraszamy do odkrywania smaków Lubelszczyzny!
Winiarz – wyjątkowe połączenie profesji
Winiarstwo to zawód absolutnie niepowtarzalny. Czy znacie inny produkt, który powstaje w 100% w rękach jednej osoby? W Winnicy Lubelskiej tak właśnie jest. Od selekcji pączków, przez całoroczną pielęgnację winorośli, aż po zbiory, winifikację, pielęgnację wina i butelkowanie – całym procesem zajmuję się jedna osoba.
Winiarz to de facto trzy przenikające się zawody: rolnik, enolog i artysta.
Rolnik żyje zgodnie z cyklem natury, narażony na jej kaprysy. Rozpoczyna pracę wczesną wiosną, pielęgnuje winnicę przez cały sezon, a jego praca kończy się podczas zbiorów.
Enolog-przedsiębiorca przetwarza pozyskany surowiec, zachowując bogactwo smaków i aromatów pochodzących z natury.
Artysta tworzy skwapliwie i w ukryciu kompozycję, którą na koniec poddaje ocenie szerokiej publiczności.
W Winnicy Lubelskiej łączę te trzy role, by móc dostarczać Wam wyjątkowe wina, pełne pasji i natury.
Zapraszamy do odkrywania smaków Lubelszczyzny!